1 224

Visste du, Maria ?

Visste du, Maria ?

Det nærmer seg slutten av november og vi er på full fart inn i adventen, en tid fylt av forventning, glede og kos. Jeg har vært glad i denne tiden siden jeg var en liten jente og er like glad i den nå som jeg voksen og mor til 4 barn/ungdommer. Det har kanskje også noe med at jeg har bursdag helt i slutten av november, av og til i selve advent helgen. Den helgen jeg ble født på fødestua i Steigen for snart 42 år siden, sto pappa utenfor og spillte julesanger sammen med korpset 1.søndag i advent til meg, mamma og alle andre på sykehjemmet.

Jeg koser meg i adventen, tenner lys, baker og forbereder julegaver til familie og venner. I år er det ekstra koselig da jeg får lov til å være hjemme og stulle i heimen. Tidligere år har vært preget av dårlig tid, og mye jobb på butikken.. Forberedelsene har vært litt preget av stress og «gnag» om alt jeg måtte bli ferdig med jul. I år har jeg mer tid til å roe ned, og undre meg over den tiden vi er på tur inn i og hva den betyr for oss. 

Advent betyr ventetid eller komme – Jesu komme og fødsel. Som kristen handler da denne tiden om så mye mer enn baking, pakking, mat og forberedelser. Den handler om det store mysteriet og mirakelet. Jesus, verden frelser ble født av en ung jente – Maria for mer enn 2000 år siden.

Maria var en helt vanlig ung jente, det antas at hun var ca 16 år og hun var verken rik eller betydningsfull i verdens øyne. Men i Gud sine øyne var hun helt spesiell, en diamant – utvalgt for å føde verdens frelser. For meg er dette en tankevekker, Gud ser til hjertet, og ikke til det ytre. Gud visste hva som bodde inne i Maria og valgte henne til å bære frem Jesus. Situasjonen til Maria var ikke perfekt, hun var ung, ugift og forlovet med Josef. Kan du tenke deg til sjokket hos Josef, eller hva Maria sa da hun skulle forklare besøket av engelen ?

Som kvinne og mor kan jeg identifisere meg med Maria og det er lett for meg å se utfordringene og hindringenen  i Maria sin situasjon. Hvordan skulle hun forklare dette for Josef ? Hva tenkte de andre om henne, hun var jo ikke gift ? Hvordan ville barnet bli, hvem var det hun skulle føde ? Som mor har man mange tanker og bekymringer rundt sitt ufødte barn, og jeg vil tro at Maria ikke var annderledes. Heldigvis hadde Gud kontrollen også i denne situasjonen, full kontroll! Gud så Maria og bestemte at hun skulle føde hans sønn, verdens frelser.

Det er en sang som surrer i hodet hos meg for tiden som handler om dette temaet, sangen heter «Mary did you know» – Visste du Maria ? Jeg skal gi deg et lite utdrag av sangen, den er nydelig og tankevekkende i denne tidene og jeg nynner til stadighet på den ; 

«Visste du Maria at guttebarnet ditt en dag ville gå på vannet ? Visste du at han en dag vil temme stormen bare med sin hånd ? Visste du Maria, at guttebarnet ditt vil gi synet tilbake til en blind mann og frelse våre sønner og døtre ? 

Visste du Maria, at barnet du skal føde, en dag skal sette mennesker fri ? Visste du at guttebarnet ditt er herre over all skapelse?

Visste du at guttebarnet ditt en dag skal herske over alle nasjoner ? Visste du Maria, at guttebarnet ditt er himmelens perfekte lam, og at barnet som sover i dine armer er den store JEG ER»

Ha en velsignet advent med undring, takknemlighet og glede over det som har skjedd. La adventen bli det den skal være, en tid for ettertanke og forventning – ikke en tid med stress og jag. La oss ta tilbake adventen og fokusere på dette underet, at Jesus verdens frelser ble født av et menneske – en som oss! Gud ser til hjertet og er ikke opptatt av ytre staffasje, han elsker deg akkurat som du er. Og la dette være en påminnelse, det som ser umulig ut for mennesker, som i Maria sin situasjon – er mulig for Gud! 

Monica Rommetveit

Lovsangsleder

Comments are closed.